Kutyakeksz házilag? Igen!

Megosztás:
Forrás: Pixabay

A házi készítésű kutyacsemegékkel pontosan eltalálhatjuk kutyánk ízlését, és minden alkalommal örömet szerezhetünk neki.

Miért érdemes kutyakekszet házilag készíteni?

  1. Egészséges, ízletes összetevők
    Természetesen az üzletekben is találhatunk kiváló minőségű kutyaeledeleket. Néha azonban a kész termékekben egészségtelen összetevők is vannak, pl. tartósítószerek és színezékek. Ezzel szemben a házi készítésű kutyakekszek esetén pontosan tudjuk, mit kap négylábú kedvencünk – csakis a legjobbat!
  2. Alkalmas allergia és intolerancia esetén is
    Az élelmiszer-intolerancia és -allergia nemcsak minket, embereket érint, hanem a kutyák életét is megnehezítheti. Például, ha kutyánk nem tolerálja a glutént, a tojást, a laktózt vagy bizonyos fehérjéket, a házi készítésű kutyakeksz nagyszerű ötlet lehet.
  3. Kedvencünkre szabva
    Aki házilag készíti a kutyakekszet, kísérletezhet a mérettel és az ízzel, így mindig kéznél lesz a tökéletes, falatnyi finomság. Próbáljunk ki különféle recepteket, és figyeljük meg, mi ízlik a legjobban négylábú kedvencünknek. Az összetevők tekintetében rengeteg a lehetőség és a kreativitásnak semmi sem szabhat határt.

Hozzávalók a kutyakekszhez

Ha házilag szeretnénk kutyakekszet készíteni, alapvetően minden összetevőt felhasználhatunk, amely egyébként egészséges kutyaeledelként szóba jöhet, és kedvencünk szereti. Némelyik recept hús- és/vagy belsőség- és halalapú, mások gyümölcsöket, zöldségeket és gabonákat tartalmaznak. A tejtermékek és a tojás is kedvelt összetevők. A gazdagabb ízvilágról pedig az olajok és a zöldfűszerek gondoskodnak.

Figyelem, mérgező a kutyák számára!

A kutyák számára egészségtelen vagy akár mérgező összetevőket természetesen nagy ívben el kell kerülni. A karácsonyi sütögetéssel ellentétben a cukornak, a csokoládénak, a kakaópornak, a fűszereknek vagy a sütőpornak semmi keresnivalója a kutyakekszben. Az avokádó, a fokhagyma, a hagyma, a nyers krumpli, a mazsola vagy a paradicsom mérgezőek lehetnek a kutya számára, ezért használatuk kerülendő.
Még egy tipp: A kutyakeksz sütésekor ügyeljünk arra, hogy csak olyan olajat használjunk, amelyet fel lehet forrósítani.

Alternatív összetevők allergia esetén

Ha kutyánk allergiás vagy nem tolerál bizonyos élelmiszereket, sincs baj! Például a tehéntejet egyszerűen lehet helyettesíteni növényi termékekkel, pl. szójatejjel vagy kókusztejjel. Tojás helyett használhatunk almapürét (kb. 75 g), mogyoróvajat (3 ek, édesítőszer nélkül!) vagy őrölt lenmagot (1 ek. 3 ek. vízzel keverve). Amennyiben kutyánk nem tolerálja a gabonát, a hajdinaliszt, a kókuszliszt vagy az édesburgonyaliszt kiváló gabona- és gluténmentes alternatíva. A rizsliszt és a kukoricaliszt szintén gluténmentes. 

Hogyan lehet kutyakekszet házilag készíteni?

Számos lehetőség létezik a kutyakeksz házilag történő elkészítéséhez.

Sütikiszúrók, sütőlapok, gofrisütők

A karácsonyi sütik készítéséhez hasonlóan a kutyakekszek esetén is használható sütikiszúró. Győződjünk meg róla, hogy a tészta tömör legyen és jól ki lehessen nyújtani. Izgalmas alternatíva – különösen a kisméretű kutyakekszekhez – a félgömb vagy tappancs formájú szilikon sütőlap. Ezekbe (viszonylag folyékony) tésztát kell önteni, majd sütőben megsütni.

Aszalógépek

Ahhoz, hogy a kutyakekszek különösen sokáig (akár hónapokig) elálljanak, teljesen ki kell szárítani őket. Ezt úgy lehet elérni, hogy a sütőben sült finomságokat aszalógépbe helyezzük. 60–70 foknál a kekszek egy éjszaka alatt teljesen kiszáradnak. Ezenkívül az aszalógéppel lehet készíteni szárított húst, zöldségcsipszet és aszalt gyümölcsöt: a nyers húst, zöldséget vagy gyümölcsöt vágjuk csíkokra, az útmutató szerint szárítsuk ki, és kész.

3 ízletes recept a házi készítésű kutyakekszekhez

Fűszeres kutyacsemege bébiétellel

Egy szaggatható kutyakeksz receptje, amely csodálatosan egyszerű és pillanatok alatt elkészül.

Hozzávalók: 

  • 200 g pikáns bébiétel ízlés szerint (pl. zöldség, csirke, lazac)
  • 350 g burgonya- vagy édesburgonyaliszt
  • 1 tojás (tojásmentes alternatíva: 75 g almapüré)
  • 1 tk. olaj (pl. hevíthető kókuszolaj, repceolaj vagy napraforgóolaj)

Így készül: 

  • Keverjük össze az összetevőket egy tálban, és gyúrjuk kemény tésztává
  • Nyújtsuk ki a tésztát (ca. 1 cm vastagságban)
  • Szaggassuk ki a kekszeket kiszúróval tetszés szerint, és tegyük egy sütőlapra
  • 160 fokon (légkeverés) süssük kb. 35 percig
  • Hagyjuk alaposan kihűlni és tároljuk egy légáteresztő tárolódobozban

Édes kókuszos kutyakekszek

Ezt a gabona- és húsmentes kutyakekszreceptet sütőlapon néhány összetevőből elkészíthetjük.

Hozzávalók: 

  • 500 g zsírszegény túró
  • 8 ek. kókuszreszelék
  • 20 g kókuszliszt
  • 3 tojássárgája
  • 6 ek. kókuszolaj
  • 6 ek. tej vagy növényi alapú alternatíva
  • Szükség szerint egy kevés víz

Így készül: 

  • Tegyük az összes hozzávalót (a kókuszreszeléken kívül) egy tálba és pürésítsük
  • Tegyük hozzá a kókuszreszeléket és keverjük alaposan össze
  • A tésztát (enyhén folyósnak kell lennie) öntsük a sütőformába
  • Légkeveréses sütéssel süssük 160 fokon 20–60 percig (a sütőforma jellegétől függően)
  • Hagyjuk alaposan kihűlni és tároljuk légáteresztő tárolódobozban

Vegán sárgarépagolyók

Ezek az apró, házi készítésű kutyacsemegék tökéletes nassolnivalók – még akkor is, ha kedvencünk ételintoleranciában szenved. Tippünk a hosszú (több hónapos) eltarthatósághoz: a sült golyócskákat szárítsuk ki teljesen egy éjszakán át aszalógépben.

Hozzávalók: 

  • 2 répa
  • 2 banán
  • 400 g liszt (vagy gluténmentes alternatíva, pl. hajdinaliszt)
  • 200 g zabpehely vagy polenta
  • 100 ml olaj (pl. napraforgóolaj)
  • Szükség szerint egy kevés víz

Így készül: 

  • Szeleteljük fel a sárgarépát, nyomjuk szét a banánt és készítsünk belőlük pürét
  • Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és gyúrjunk belőle tésztát
  • Formázzunk kézzel apró (kb. 1–2 cm átmérőjű) golyókat
  • Süssük kb. 25 percig 150 fokon légkeveréses fokozaton
  • Hagyjuk alaposan kihűlni és tároljuk légáteresztő tárolódobozban

Tartósság és tárolás

Az összetevőktől és az elkészítési módtól függően a házi készítésű kutyakekszek eltarthatósága eltérő. A vegetáriánus, jól átsült kutyakekszeket a legjobb, ha hűvös helyen egy légáteresztő tasakban, egy kartondobozban vagy egy fém kekszes dobozban tároljuk és legfeljebb három héten belül érdemes kedvencünknek elfogyasztania. A húsos kutyakekszeket csak néhány napig lehet eltartani és hűtőszekrényben (szorosan lezárva) kell tárolni. Ha többet sütöttünk a kelleténél, a csemegéket nyugodtan lefagyaszthatjuk.

Forrás: dm.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük